Verslag Cursus Trainer / Coach

Aan het begin van dit seizoen is een 4-tal spelers van  Badminton Vereniging Gaasperdam begonnen aan de opleiding Trainer Coach. Uiteindelijk hebben 2 spelers met succes het examen afgelegd. Het bestuur van  Badminton Vereniging Gaasperdam wil Bas van Os en Suzanne Mulkens feliciteren met het behalen van het diploma Trainer Coach en hoopt dat zij hun opgedane kennis en ervaring zullen inzetten voor de vereniging.

Onderstaand een aantal reacties van spelers die bij Bas en Suzanne trainingen hebben gevolgd.

Jan Regelmeijer (trainingsgroep Bas):
Sinds november van het afgelopen jaar staan er trouw (okee, de één iets trouwer dan de andere) een tiental competitiespelers iedere maandag reeds om 19:00 uur op de badmintonbanen van sporthal Gaasperdam:

Danny, Nynke, Raisa, Rosina, Arno, Elroy, Ferry, Hans en ondergetekende hebben zich op verzoek vrijwillig aangemeld om Bas te helpen bij het behalen van zijn trainersdiploma (TC). Bas moet namelijk naast de nodige theoretische kennis ook praktijkervaring opdoen.

Hij wilde eigenlijk z’n oefentrainingen bij een andere vereniging doen (het is vaak makkelijker om aan nieuwe mensen training te geven dan aan mensen die je kent), maar kwam uiteindelijk toch weer bij BV  Gaasperdam terecht. Tja, en dan moet je opeens oefenen als trainer met een groep mensen die je kent en die je het bovendien niet altijd even makkelijk maken.

De 'vrijwilligers' van de trainingsgroep van Bas

 
De eerste paar trainingen stonden met name in het kader van aftasten van spelers versus trainer. Gedurende de eerste twee / drie maanden werd er na het uurtje training nog even geëvalueerd hoe de training verlopen was en wat de eventuele verbeterpunten waren.

Het is erg interessant om te zien hoe de trainingen van Bas gedurende de tijd veranderden en inhoudelijk steeds beter werden. In het begin bijvoorbeeld stond de groep bij de uitleg aan alle kanten van Bas en was hij soms niet goed te verstaan. Gedurende de laatste paar trainingen liet hij netjes de groep aan één kant staan en sprak hij ook met een luidere stem.

Hij had natuurlijk profijt van de reeds bestaande badmintonvaardigheden van de groep. Toch zegt dit ook weer niet alles: we hebben één training meegemaakt dat gewoon niks wilde lukken. De shuttles vlogen alle kanten op (en vaak in het net), maar niet zoals de oefening bedoeld was. Telkens moest Bas de oefeningen aanpassen, maar het leidde nergens toe. Ach, het leven van een trainer gaat niet over rozen.

Zaterdagochtend 13 april was de examentraining van Bas in de Duinwijckhal in Haarlem. Iedereen was mooi op tijd aanwezig zodat er ook nog even een bak koffie of thee gedronken kon worden. De examentraining zou een uur duren en uiteraard had Bas de training grondig voorbereid. Je kon zien dat hij toch een beetje zenuwachtig was. Waarschijnlijk niet alleen vanwege de examinatoren, maar ook omdat onze hoofdtrainer Rick aanwezig was.

Het was een modeltraining: een warming-up bestaande uit inlopen, rekken / strekken en inslaan, oefeningen voor techniek en tactiek en we werden er ook nog op gewezen op een cooling-down na de training. Wat mij betreft verliep de examentraining goed en ik vermoed dat Bas zich nu officieel trainer mag noemen.

Nienke Israël (trainingsgroep Bas):
Eind vorig jaar vroeg Bas mij deel uit te maken van zijn stagegroep. Dit leek mij wel wat, temeer omdat ik zo toch aan trainen toe zou komen.

De eerste trainingen vertelde Bas vooral hoe hij zijn trainingen in zou delen: zelfstandige warming-up, geen techniek en aan het eind een korte evaluatie. Ook zou hij zogenaamde spelersprofielen maken.

Volgens Bas is badminton een heel simpel spelletje: je moet de shuttle zo slaan dat de tegenstander er niet bij kan en zonder zelf al te moe te worden. We hebben daarom ook uitgebreid de service geoefend en volgens mij heb ik het aardig onder de knie. Ook hebben we veel getraind op de mix, waar vooral aanvallen tijdens de eerste drie slagen de winst kan opleveren. Ik heb hier best wel van geleerd, alleen jammer dat de jongens van mijn team (Justin en Marc) hier niet bij waren.

Toen kwam de dag van het examen. We zijn met acht man naar Duinwijck gereden. Deze training was gericht op het positiespel van de dubbel. Gelukkig greep Bas in toen sommigen er niets van bakten, zodat de oefening toch liep. Na een uurtje waren we al klaar en konden we weer naar huis.

Ik heb veel plezier gehad bij de trainingen en heb zeker het gevoel dat ik er wat van geleerd heb. Het is dan ook volkomen terecht dat Bas geslaagd is voor zijn examen! Heel veel succes nog Bas!

Billy Witbraad (trainingsgroep Suzanne):
Hoi, ik ben Billy en ik kom uit Hoorn van HBV (een hele reis elke keer). Maar wij kregen training van Suus. Voor mij was dat een extra trainen naast mijn gewone training.

Later kreeg ik te horen dat Suus helemaal nog geen trainer was maar dat het voor haar examen was. Maar dat was ons niet verteld (niet dat het daarom minder leuk werd!!?!?). Maar de trainingen van Suus waren heel leuk. Ik heb erg gelachen (Suus bedankt). En ik vond Suus een goede trainer (trainer in opleiding haha). Maar later zal ze een hele goede trainer worden en ik zal haar nog wel een keer tegenkomen.

Maar ik wou Suus even bedanken voor de leuke trainingen en Suus nog een keer gefeliciteerd met je diploma en nu je rijbewijs nog whaha.

Steven Weusten (Hoornse BV, trainingsgroep Suzanne):
Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat de trainingen heel leuk waren en dat Suus ook goed training gaf. Ik vond het in ieder geval leuk en ik wil Suus hierbij nog even bedanken voor de leuke trainingen. Ik hoop dat je er volgend jaar ook weer bent en dat we dan net zo verder gaan als dit jaar.

De 'vrijwilligers' van de trainingsgroep van Suzanne

Freek Rovers (BV Huizen ’96, trainingsgroep Suzanne):
Wij (de trainingsgroep van Suzanne) hebben trainingen gehad van Suzanne. Ik heb daar veel van geleerd en ik vond het erg leuk.

Ik hoop dat Suzanne het ook leuk vond. Na al die trainingen moest er een training plaatsvinden die echt beoordeeld werd. Het Examen! Ik vond het een leuk examen en NATUURLIJK hoop ik dan Suzanne geslaagd is!!! Daar ga ik wel van uit…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.