Jeugd: Verslag Swish J1 – Gaasperdam J2

Na een ijzige en gladde tocht door het dorp Krommenie hadden we behoorlijk wat moeite om de ‘verscholen sporthal van badmintonvereniging Swish te vinden. Sporthal was eigenlijk te veel van het goede, maar je kunt niet alles hebben. Op het voetbalcomplex van de voetbalvereniging Krommenie vonden we uiteindelijk sporthal ‘De Inzet’.

Na een barre tocht over de besneeuwde voetbalvelden dachten we ons in de sporthal enigszins te kunnen opwarmen. Helaas lagen de binnentemperaturen gevoelsmatig ver onder die van de buitentemperaturen en geloof ons: het vroor echt op die dag. Bij pogingen om de zaal enigszins te ‘ontdooien’ werd regelmatig zonder ook maar enige waarschuwing een ‘blower’ in werking gesteld. Deze had als hoofddoel om de zaaltemperatuur boven het vriespunt te krijgen, maar waarbij als neveneffect een dusdanige windverplaatsing plaatsvond met als gevolg dat de spelertjes de wedstrijd moesten onderbreken. Iedereen begrijpt dat dit de spelersconcentratie (en het opwarmgevoel) absoluut geen goed deed. Swish was hier aan gewend, maar de uitspelende clubs absoluut niet.

We kregen nog enigszins een warm gevoel van binnen toen we ontdekten dat ook de seniorenteams 2 en 3 van Gaasperdam op hetzelfde tijdstip moesten aantreden. ‘Gedeelde’ kou leek ons half zo erg als ‘eenzame’ kou.

Over de wedstrijd zelf kunnen we heel kort zijn. Swish J1 was al kampioen, ze hadden in de hele competitie maar één wedstrijd verloren. Ja, ja, die wedstrijd was bij ons in Gaasperdam. Onze jongens en meisjes wonnen destijds volkomen verdiend met 5-3. Dit ondanks dat de begeleiding van Swish toen ook al alle trucs uit de kast wisten te halen om de wedstrijd te doen kantelen. Wij zijn zelf geen badmintonners, maar geloof het of niet, zelfs wij waren destijds onder de indruk van de creativiteit die de Swish-begeleiding uit de kast toverde om toch echt niet bestaande regeltjes als waarheid te bestempelen. Helaas ging hun feestje bij ons thuis niet door, maar ze vertrokken destijds, zonder zelfs de aangeboden (gratis) consumpties te nuttigen met de alleszeggende woorden: “Wacht maar tot jullie bij ons komen”.

Wachten, ja we moesten heel lang wachten, want het lot had bepaald dat pas de allerlaatste wedstrijd van het seizoen die was tussen Swish J1 en Gaasperdam J2. Ze hebben hun woorden waargemaakt en ondanks dat onze spelertjes als verkleumd op het veld stonden door de eerder beschreven ‘winterse’ binnenomstandigheden wisten ze ook nog op de cruciale momenten dusdanige calls te geven dat we bijna medelijden met ze kregen. Je moet toch wel wanhopig zijn om op een dergelijke manier met sportende kinderen om te gaan.

Onze kinderen snapten het ook niet meer. Shuttles die ‘in’ waren werden ‘uit’ gegeven en shuttles die ‘uit’ waren bleken opeens ‘in’ te zijn. Uiteraard allemaal in het voordeel van de thuisclub. De trainer/begeleider van Swish, die bij ons in Gaasperdam nog met grote woorden wist te vertellen dat de kinderen zelf over de punten moesten beslissen, besliste nu constant met subtiele armgebaren over in of uit. “Boefjes, valsspelers, puntenpikkers, lafaards, of …”. Ach nee, laten we ons niet verlagen tot hetzelfde niveau. Gelukkig spelen onze kinderen bij Gaasperdam, In Krommenie zou je ze toch meteen van de vereniging afhalen.

Onze kanjers: Asmara, Suraya, Hidde en Ryan hebben in ieder geval een prachtig seizoen gespeeld, waarbij een geweldige (gedeelde) 2de plaats werd behaald en waarbij ook nog als enige club werd gewonnen van de uiteindelijke kampioen. Van de wedstrijden die wij mochten kijken hebben we echt genoten, uiteraard uitgezonderd de allerlaatste. Daar ver weg in Krommenie, hadden wij het echt te koud… Om over de andere ergernissen verder maar te zwijgen. Oh ja, ons 2e en 3e team hebben ook ruim verloren, ook zij hadden het erg koud…!

Wij verheugen ons wel al op het nieuwe seizoen, maar dan toch liever niet in Krommenie!

Vader en moeder van Asmara