Competitie: Verslag Gaasperdam 6 – Sparta 2

Op woensdagavond 20 januari 2010 mocht Gaasperdam 6 het in een thuiswedstrijd opnemen tegen Sparta 2. Gaasperdam 6 bezette na 13 ronden een mooie 4de plaats in de ranglijst , terwijl Sparta 2 het tot dan toe nog beter had gedaan en (zonder nog zicht op een kampioenschap) op de 2de plaats stond.

Gedurende een aantal weken heb ik (onder andere) een aantal spelers van Gaasperdam 6 getraind en het leek me leuk de verrichtingen van deze spelers eens nader te bekijken en misschien een bijdrage te leveren met wat coachwerk…

Helaas kwam ik wat te laat binnen en was de mannendubbel van Roy Amanh en Arhur Koks al gespeeld. Het bleek een spannende wedstrijd te zijn geweest, getuige de eindstand van 18-21 en 19-21, helaas in het voordeel van Arcade 2 (0-1).

De vrouwendubbel van Andrea Nagy en Maureen van Breugel was inmiddels ook gestart. Het positiespel viel me zeker niet tegen: Andrea en Maureen stelden zich bij initiatief goed “voor/achter” op en bij verdediging goed “side by side”. Verbeterpunt is nog wat meer de vrij ruimte op te zoeken (niet standaard een shuttle naar het achterveld spelen), maar onze vrouwen kwamen eigenlijk niet in gevaar en wonnen keurig met 21-18 en 21-15 (1-1).

Nu mocht Roy de eerste mannenenkel spelen. Helaas leek het dat hij een erg v(w)aardige tegenstander had getroffen: prima loopwerk en mooie slagen. Ondanks goed tegenspel raakte Roy in de eerste game de greep op het spel kwijt en verloor met 18-21.

Roy kreeg het advies vooral veel te droppen en ook shuttles die niet meer naar het achterveld te slaan waren (want die werden door de tegenstander fraai en genadeloos afgemaakt), gewoon rustig naar het net te brengen (nou ja, te slaan dan). Aanvankelijk leek dit goed uit te pakken, maar zo rond de 12-12 leek Roy de draad kwijt te raken en kwam met 12-17 achter. Echter door een wonder (lees vechtlust) kwam Roy weer langszij en won de tweede game nipt met 23-21.

In de derde game ging het nog beter: Roy bleef consequent het spelletje van de tweede game spelen, kreeg echter niets cadeau, maar pakte de derde game met 21-18 en de complimenten van het team (2-1).

In de eerste vrouwen enkel speelde Andrea een prima partij. Haar tegenstandster was een harde werk(st)er en had nog verrassend veel terug, maar Andrea was gewoon een stuk beter en kwam met 21-18 en 21-12 geen moment in gevaar (3-1).

Vervolgens mocht Arthur in de tweede mannen enkel aan de slag. Nou is Arthur geen technisch of loopwonder, maar hij compenseert dat met goed inzicht en hard werken. Zijn tegenstander liep en sloeg technisch dan wel weer beter, maar hij kreeg toch nauwelijks vat op het spel van Arthur. Wat de tegenstander ook probeerde, Athur had daar een passend antwoord op en won (onder (misschien te) luide toejuichingen van vriendin Anja) overtuigend met 21-14 en 21-15 (4-1).

Na 3 overwinningen in de enkelspelen kon Maureen natuurlijk niet achterblijven, al dacht Maureen daar zelf anders over. Maureen mist een krachtige clear in haar spel, maar compenseert dat met fantastische snelle dropshots. Maureen kreeg na de eerste game de opdracht om de shuttles die ver in het achterveld kwamen te (mogen) droppen, maar shuttles die op 3-kwart van het veld werden ontvangen te (moeten) clearen. Dit onder het motto: "Anders leer je het (clearen) nooit". Dit pakte best goed uit en Maureen won met 21-12 en 21-19 (5-1).

Deze tussenstand was natuurlijk een geweldige opsteker tegen deze sterke tegenstander. De zege was met twee mixen te gaan al binnen en de avond kon niet meer stuk.

Het eerste gemengd dubbel namen Arthur en Andrea voor hun rekening. Arthur en Andrea spelen het gemengd dubbel volgens de mannen-/vrouwendubbel opstelling en dat pakt goed uit. Hoofdthema is de shuttle hoog op de backhand van de tegenstander te slaan, ook als service-return. Een service-return half veld rechtdoor is een minstens zo goed alternatief en dat was ook de opdracht in de tweede game. Hoewel de tegenstanders flink partij gaven, werd het een mooie 21-15 en 21-17 winst voor Arthur en Andrea (6-1).

In de laatste partij werd Roy, die wegens privé-omstandiheden naar huis moest, vervangen door Eddy Holla. Eddy en Maureen hadden een zware partij met felle en goede tegenstanders. Eddy had daarbij geen geluk met zijn backhand-slagen rechtdoor die vrijwel allemaal in het net belandden (we hebben de slag na afloop nog even kort doorgenomen). Ondanks goed tegenspel waren de tegenstanders te sterk en verloren Eddy en Maureen met 17-21 en 12-21 (6-2).

Al met al een prima resultaat van dit eerstejaars competitieteam. De (overigens zeer sportieve) tegenstanders waren zeker niet verkeerd en de 6-2 overwinning verdient alle complimenten voor het team.

Onderstaand de individuele uitslagen:

OD Gaasperdam 6 Sparta 2 Uitslag Score
HE1 Roy Amanh Martien Selhorst 18-21 25-23 21-18 1-0
HE2 Arthur Koks Theo Meijerink 21-14 21-15 1-0
DE1 Andrea Nagy Mariska Hauwert 21-18 21-12 1-0
DE2 Maureen van Breugel Majlits Busch 21-12 21-19 1-0
HD Roy Amanh Martien Selhorst 18-21 19-21 0-1
Arthur Koks Theo Meijerink
DD Maureen van Breugel Majlits Busch 21-18 21-15 1-0
Andrea Nagy Mariska Hauwert
GD1 Arthur Koks Theo Meijerink 21-15 21-17 1-0
Andrea Nagy Mariska Hauwert
GD2 Eddy Holla Martien Selhorst 17-21 12-21 0-1
Maureen van Breugel Majlits Busch

Hans van Os
Enthousiast trainer, coach en toeschouwer